Respiratorne infekcije: Kako zaštititi dete od virusa?

Deca mlađeg uzrasta izuzetno su aktivna i energična, zbog čega je nagla promena njhovog ponašanja jedan od prvih faktora po kojima možemo zaključiti da nešto nije u redu. Imajući u vidu da su u ovom uzrastu deca najčešće u vrtiću ili nižim razredima škole, ono što možemo zaključiti nakon što se dete požali na umor ili glavobolju, jeste da je reč o prehladi ili virusu gripa. Zašto? Saznajte u nastavku teksta.

Rasprostranjenost virusa u kolektivima

Mališani koji idu u vrtić ili osnovnu školu, često su u grupama od oko 20ak dece, dok se prilikom odmora ili igranja u dvorištu taj broj znatno uvećava. Boravak u kolektivu znači veoma brzo širenje infekcije. Dovoljno je da jedno dete dođe prehlađeno i ugrozi celu svoju, ali i ostale grupe.

Deca luče veće količine virusa od odraslih, a samim tim su i zarazni duže. Nekada i po sedam ili više dana.

Razlika između prehlade i virusa

Simptomi prehlade pojavljuju se, uglavnom, postepeno. Jedan od prvih simptoma je bol u grlu, praćen upalom sluzokože nosa. Nakon toga može uslediti povišena temperatura, ali ne toliko visoka i dugotrajna kao u slučaju virusa gripa.

Virus gripa se uglavnom prepoznaje po naglo povišenoj temperaturi i malaksalosti, gubitku apetita, groznici i bezvoljnosti. Kod gripa, povišena temperatura najčešće prelazi 38 C i traje po nekoliko dana.

Kako se virus širi?

Virusi se prenose kapljično, uglavnom na ova tri načina:

  • Prilikom kijanja i kašljanja
  • Neposrednim dodirom, odnosno rukovanjem, ljubljenjem
  • Vazduhom

Važno je znati da virus ulazi u organizam najčešće nazalnim putem, odnosno udisanjem virusa. Virusi se razmnožavaju na sluzokoži zadnjeg dela nosa i krajnicima. U ćelije ulaze vezujući se za receptore na sluzokoži i tako dovode do infekcije i nastanka simptoma.

Deca u vrtiću i školi često prenose virus neposrednim dodirom, jer lakše smetnu s uma brigu o higijieni ili socijalnoj distanci. Naravno, deca su, tako da je ovo potpuno normalno.

Rešenje?

Ono što mi, kao roditelji, možemo učiniti kako bismo ih zaštitili i delovali preventivno je korišćenje Nasaleze Cold & Flu Blocker spreja u prahu. S obzirom da je reč o 100% prirodnom preparatu, potpuno je bezbedan za decu stariju od tri godine. Koristi se tako što se prsne u nozdrvu (1-2x) i blago udahne, nakon čega se u nozdrvama stvara zaštitni film, koji sprečava da virusi dođu u kontakt sa sluzokožom nosa i stvore infekciju.

Važno je i da ih naučimo što pravilnijem i redovnijem pranju ruku. Potrebno je da zapamte da se ruke peru pre, odnosno posle svakog jela, ukoliko kinu ili se nakašlju, nakon odlaska u toalet, nakon vožnje prevozom i kontakta (rukovanja ili igranja) sa drugom, potencijalno zaraznom decom.

Jači imunitet = slabija infekcija

Nezavisno od toga da li je dete prehlađeno ili ima virus gripa, veliku ulogu u njegovom (ali i vašem) zdravlju igra imunitet. Redovnim unosom voća, povrća i drugih hranljivih namirnica, ojačava se imunitet pa će do zaraze doći teže. A ukoliko i dođe, simptomi će trajati kraće. Nasaleze Cold & Flu Blocker može se takođe koristiti i u slučaju ispoljavanja simptoma, budući da se pokazao efikasnim u njihovom ublažavanju.

Efikasnost potpisana studijom

U zimu 2009. godine (decembar 2008-februar 2009) profesor Geppe iz odeljenja za dečije bolesti u I.M.Sechenov Medical Academy sproveo je kliničku studiju primene proizvoda Nasaleze Cold (Nasaleze Cold & Flu Blocker) kao preventivnog sredstva za akutne infekcije gornjeg respiratornog trakta kod dece.

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, incidenca oboljevanja smanjila se kod 80% pacijenata, a trajanje infekcije (u danima) kod onih kod kojih se pojavila smanjeno je 2,5 puta.