Alergija na ambroziju: Kako je tretirati?

Alergija na ambroziju, kao i druge vrste polena, jedna je od najrasprostranjenijih na svetu. Svako ko ima iskustva sa ovim problemom zna da od avgusta do oktobra mora da bude spreman da promeni način života, odnosno da ga prilagodi svom zdravstvenom stanju.

Simptomi koje izaziva alergija na polen ove i drugih biljaka mogu biti različiti, ali jedno im je zajedničko – utiču na naš stil i kvalitet života.

Kako nastaje alergija na polen?

U periodu kada su alergije na polen aktuelne, često se zapitamo: „Kako i zašto baš ja imam taj problem?“ Istini za volju, ne postoji način na koji ste mogli da utičete na to da izbegnete nastanak alergije. Faktor koji je presudan u tome da li ćete razviti alergijsku reakciju na polen je osetljivost našeg imunog sistema i njegova reakcija na kontakt sa alergenom.

Genetska predispozicija, kao i za mnoga druga zdravstvena stanja, često je važna u reakciji našeg imunog sistema. Tako je i u slučaju alergija. Ukoliko neko u porodici ima alergiju, često se dešava da i neko od potomaka „nasledi“ istu ili neku drugu vrstu alergije.

Najčešći je slučaj da je za razvijanje alergije zaslužan naš imuni sistem, odnosno imunitet. Njegova uloga je da brani naš organizam od virusa, bakterija i svih faktora štetnih po zdravlje. Kod ljudi koji imaju alergiju na polen, imuni sistem je detektovao polen kao opasnost za naš organizam i pokrenuo alergijsku reakciju, kako bi nas od njega zaštitio.

Alergijske reakcije najčešće nastaju u mlađem uzrastu, jer se kao deca po prvi put susrećemo sa potencijalnim alergenima i tada su reakcije organizma najsnažnije. Što smo stariji i što više radimo na jačanju imuniteta, povećava se šansa da reakcija našeg organizma na alergene bude slabija.

Alergija na polen, odnosno sezonski alergijski rinitis, razvija se najčešće u kontaktu sa polenom ove četiri biljke:

Ambrozija

Breza

Hrast

Trava

Velika rasprostranjenosti alergije na polen ovih biljaka posledica je brzog i lakog širenja polena koji je fine teksture i veoma lagan pa ga vetar za kratko vreme raznosi na velike udaljenosti.

Polen ambrozije veoma je rasprostranjen na našem podneblju. Najviše u području podunavlja, odnosno severnog i centralnog dela Srbije. Naravno, to ne isključuje i ostale delove naše zemlje. Sezona alergije na ambroziju počinje već krajem jula, početkom avgusta i najčešće se ispoljava kao alergijski rinitis (upala nosne sluznice usled delovanja alergena) , kroz sledeće simptome:

  • Kijavica
  • Zapušen nos
  • Suzne i crvene oči
  • Svrab u nosu ili grlu
  • Glavobolja

Simptomi alergije na polen ne moraju nužno da se ispolje istovremeno. Intenzitet simptoma alergijske reakcije zavisi kako od koncentracije alergena u vazduhu tako i od osetljivosti organizma.

Kako se ponašati kada dođe sezona alergije?

Jedna od najvažnijih stvari kada je reč o alergijama je da izbegavamo kontakt sa alergenom. Kako se polen nalazi u vazduhu svuda oko nas, a najviše u prirodi, ovo uglavnom nije moguće i previše remeti svakodnevne aktivnosti osoba sa alergijom.

Jedan od koraka prevencije je i jačanje imunog sistema. Unos kvalitetnih namirnica, dovoljno tečnosti, bavljenje sportom, redovan san, od velikog su značaja za naš imunitet. Kada je reč o ishrani važno je da kako tokom sezone alergija, tako i van nje, konzumirate namirnice koje blokiraju histaminske receptore. Neke od namirnica koje su se pokazale kao najbolje u ove svrhe su: citrusi – zbog prisustva vitamina C koji smanjuje iritaciju gornjih disajnih puteva. Tu su i đumbir, kurkuma, losos i druge namirnice poznate po antiinflamatornim svojstvima.

Rešenje je u prirodnim preparatima

Iako se ne možemo u potpunosti izolovati od alergena prisutnih u vazduhu,  možemo sprečiti njihov direktan kontakt sa sluzokožom nosa. Alergeni iz vazduha, u ovom slučaju polen ambrozije, se vezuju za sluzokožu nosa gde dovode do degranulacije mastocita, oslobadjanja histamina i nastanka alergijskog rinitisa. Nasaleze Alergy Blocker je 100% prirodni sprej za nos u prahu, koji ne sadrži antihistaminike, kortikosteriode ili druge lekove. U dodiru sa sluzokožom nosa ovaj fini prah formira zaštitni film koji sprečava kontakt sa alergenima pa samim tim i nastanak alergijske reakcije. Upravo zbog toga pogodan je i za trudnice, dojilje, decu stariju od 18 meseci, kao i sportiste. Korišćenje Nasaleze Alergy Blocker praha je veoma jednostavno, a kako se aplikuje možete saznati ovde. Ono što je najvažnije jeste da deluje veoma brzo – posle svega nekoliko minuta, što nam omogućava da se ubrzo nakon aplikacije vratimo uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Naravno, životni stil nije određen samo hranom i korišćenjem medicinskih sredstava ili lekova. Važno je da tokom perioda alergije na polen olakšamo sebi i sitnim promenama u svakodnevnim navikama, koje će umnogome uticati na ispoljavanje simptoma i samim tim na naše zdravstveno stanje. Dakle, kada nastupi sezona alergije, trudite se da ne provetravate prostorije i provodite vreme napolju u ranim jutarnjim časovima jer je tada koncentracija polena veoma visoka. Takođe, trudite se da ne provodite vreme napolju ukoliko je vetrovito ili je vazduh izuzetno suv. Kada dođete kući nakon boravka napolju, ukoliko ste u mogućnosti ostavite obuću van stana/kuće i obavezno se istuširajte kako biste skinuli polen sa kože i kose. Nakon pranja odeće, najbolje bi bilo da je sušite na sušilici u stanu, a ne napolju.

Životni stil i obavljanje svakodnevnih aktivnosti zaista umeju da budu nešto naporniji osobama sa alergijom, ali korišćenjem Nasaleze Alergy Blocker spreja u prahu i blagim korigovanjem životnog stila umnogome se može olakšati sezona alergija.