Polen

Alergija na polen, poznata i kao sezonski alergijski rinitis, nastaje kada alergeni kao što su polen trave, drveća ili korova dođu u kontakt sa osetljivom sluzokožom nosa. “Udarnom” sezonom alergija smatra se vremenski period od početka maja do kraja septembra, ali koji su najčešći simptomi alergije na polen?

Pročitajte više u nastavku!

Alergija na polen: hemijski proces koji izaziva prve simptome

U slučaju kada je osoba osetljiva na polen, telo tretira alergen kao pretnju po imuni sistem, pri čemu dolazi do oslobađanja velike količine antitela – imunoglubina E (IgE). Potom, antitela se vezuju za mast ćelije i senzibilišu ih. Kada dođe do ponovnog kontakta sa alergenom, telo oslobađa histamin, i upravo tada dolazi do alergijske reakcije.

Histamin, dakle, izaziva inflamatorne reakcije i najčešći simptomi alergije na polen su:

  • Često kijanje,
  • Curenje i zapušen nos,
  • Svrab, crvene i suzne oči (alergijski konjuktivitis i
  • Svrab u grlu, ustima, nosu i ušima

Takođe, u nekim slučajevima može doći i do ozbiljnijih simptoma kao što su:

  • Gubitak čula mirisa,
  • Bol u sinusima,
  • Znojenje i
  • Glavobolje

Kako ublažiti simptome alergije na polen?

Iako je nemoguće da se alergija na polen potpuno “zaobiđe”, imajući na umu da se u svetu javlja kod oko 30% stanovništva, simptomi se svakako mogu ublažiti. Osim smanjenja izloženosti sredini gde je moguća velika koncentracija polena u vazduhu, osetljivim osobama se preporučuje upotreba Nasazele Allergy Blocker-a.

Ovaj 100% prirodni praškasti sprej aplikuje se jednostavno i može da se koristi već pre početka sezone alergija, kao i tokom njenog trajanja. To znači da sve odrasle osobe – uključujući i trudnice i dojilje, kao i decu stariju od tri godine, mogu nesmetano da obavljaju svakodnevne aktivnosti, pa čak i da borave u prirodi. Svakako, od velike je važnosti da se Nasaleze sprej koristi prema naznačenim uputstvima za što optimalniji efekat i veću zaštitu od alergena.

Više o Nasaleze spreju pročitajte OVDE.