POLEN

Alergija na polen je poznata kao sezonski alergijski rinitis.

Nastaje kada alergen – polen trave, drveća, korova dodje u kontakt sa osetljivom sluzokožom nosa. Sezonski alergijski rinitis se javlja svake godine. Najčešće od početka maja do kraja septembra.

Ako je osoba osetljiva na polen, telo tretira alergen kao pretnju po imuni sistem i dolazi do oslobadjanja velike količine antitela. Specifična antitela imunoglubina E (IgE) vezuju se za mast ćelilje, senzibilišu ih. Ponovnim kontaktom sa alergenom dolazi do oslobadjanja histamina i alergijske reakcije.

Histamin izaziva inflamatorne reakcije i dobro poznatu alergiju na polen sa sledećim simptomima:

• često kijanje
• curenje i zapušen nos
• svrab, crvene, suzne oči (alergijski konjuktivitis )
• svrab u grlu, usta, nos, uši

Dolazi i do:

• gubitka čula mirisa
• bola u sinusima
• znojenja
• glavobolje

* Nemoguće je da se potpuno izbegne alergija na polen, ali simptomi mogu biti manje ozbiljni ako smanjite izlozenost polenu. Alergija na polen se javlja u svetu kod oko 30% stanovništva.
* Često se prvo razvija kod dece školskog uzrasta i tokom tinejdžerskih godina, a neretko je ova reakcija i nasledna. Takodje je veća mogućnost da se ova alergija javi kod osoba koje imaju astmu ili ekcem, i obrnuto veća je mogućnost da dobijete astmu i ekcem ako imate alergiju na polen.
* Kod osoba osetljivih na polen se preporučuje upotreba Nasaleze praha pre početka sezone polena i tokom njenog trajanja. Primena Nasaleze praha omogućava osobama koje pate od sezonskog alergiskog rinitisa značajno poboljšanje kvaliteta života i aktivno učešće u društvenim aktivnostima bez potrebe za izbegavanjem spoljašnje sredine i prirodnog okruženja.

Kako polen izaziva kijanje i kašljaje?

nasaleze sprej za nos1. Polen ulazi u oči, nos, pluća povećavajući osetljivost našeg imunološkog sistema
2. Stvaraju se specifična antitela na polen
3. Antitela se potom vezjuju za mastocite koji se nalaze u tkivu
4. Kada alergeni ponovo udju u organizam vezuju se za antitela što dalje izaziva oslobadjanje histamina i drugih supstanci iz mastocita – izazvana je alergijska reakcija.