Ambrozija

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiofolia) je rod invanzivnih korova. Jedna je od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu.

U narodu je poznata i pod nazivima limundžik, opaš, parložna trava, plenasta ambrozija, amerikanka i fazanuša. Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može dostići visinu od 20 cm do 2 m. Niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva.

Poreklo

Ambrozija je doneta je iz Amerike na nekom od prekookeanskih brodova krajem 19. Veka i od tada se nezadrživo širi Evropom. Danas je mnogo raspostranjenija u Evropi nego u Americi.

Štetnost

Od svih polenskih alegija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva. Kod najosetljivijih osoba 8 -20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi 1-8 milijardi polenovih zrna.

U polenu ambrozije je pronadjeno 52 jedinjenja koja su alergogena od kojih su 6 posebno opasna. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima.

Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergija koja može u nekim situacijama preći u asmatične napade. Sve češće se u svetu beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

Rasprostranjenost

Prema zvaničnim podacima, svaki grad u Srbiji ima velike probleme sa širenjem ove neprijatne korovske biljke.

Posebno je ugrožen Beograd, jer je koncentracija polena ambrozije tu i najveća, posebno na Novom Beogradu kod hale “Arena”, u Zemunu, u naselju Medaković i na Karaburmi.

Uže područje Beograda ima 15 miliona biljaka ambrozije, odnosno pet do deset biljaka na svakog stanovnika, a procenjuje se da je oko 70.000 stanovnika glavnog grada alergično na polen ove biljke.

Simptomi

Kritične koncentracije ambrozije su u avgustu i septembru što je jako važno za ljude koji imaju problema sa ovom vrstom polena.

Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju i obilnim curenjem sekreta iz nozdrva i zapušenosti nosa koje traje čitave sezone i u tom slučaju se radi o sezonskom polenskom rinitisu.

Osobe alergične na amboziju bi trebale da što manje vremena provode u prirodi, da zatvore prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša.

PRIRODNO REŠENJE:

  • Preporučuje se primena Nasaleze Allergy Blocker spreja tri puta dnevno. U slučaju veće osetljivosti i jačih simptoma može se koristiti i više puta dnevno.
  • Obavezna je upotreba pre izlaska u spoljašnju sredinu i nakon svakog pražnjenja nosa.
  • Nasaleze celulozni prah na sluzokoži nosa formira tanak bezbojni sloj – barijeru sličnu prirodnoj sluzi.
  • Potpuno bezbedan za decu, trudnice, dojilje, sportiste…
  • Preporuka je da se koristi tokom cele sezone cvetanja i bezbedan kod duže upotrebe.

Više o Nasaleze Allergy Blocker spreju saznajte OVDE.