Alergija na prašinu: Sve što treba da znate

Dolazak jeseni, hladnijeg i vlažnijeg vremena donosi olakšanje osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom. Međutim, isto godišnje doba i početak grejne sezone značajno doprinose učestalijem manifestovanju hroničnog alergijskog rinitisa, odnosno alergiji na kućnu prašinu, grinje, dlaku kućnih ljubimaca i drugih.

Reakcija na bilo koji od ovih, ali i drugih alergrena prisutnih u zatvorenom prostoru, ispoljava se najčešće kroz iritaciju grla, odnosno kašalj ili kijavicu. Ukoliko vas pri ulasku u zatvorenu prostoriju uhvati napad kašlja, kijanja, svrab u nosu ili očima, ili neki od drugih simptoma sličnih kijavici, velika je verovatnoća da ste alergični na neki od „kućnih“ alergena.

Alergijska reakcija nije nimalo prijatno iskustvo, a može se desiti u bilo kojoj prostoriji u kojoj je visoka koncentracija alergena poput grinja, prašine, kućnih ljubimaca (i njihove dlake), buđi, perja itd. Zbog toga je veoma važno da, kao i u slučaju sezonskog alergijskog rinitisa, pokušamo da što efikasnije smanjimo kontakt sa alergenima.

Gde se nalaze alergeni?

Kada je reč o „kućnim“ alergijama, naročito o prašini, nezahvalno je reći da je možemo pronaći u jednom delu prostora, jer čestica prašine ima zaista svuda. Prašina često nije „sama“. Među česticama prašine uglavnom se mogu naći grinje, buđ, polen, perje, dlaka itd.

Zbog toga je izuzetno važno redovno čistiti prostor u kojem boravimo. Potrebno je da što češće brišemo prašinu, usisavamo i brišemo podove, ali i da ne zanemarimo usisavanje i čišćenje nameštaja, kao i redovno pranje zavesa i tepiha.

Ipak, pri čišćenju, prašina se često diže u vazduh, što može doprineti pogoršanju simptoma alergije. Zbog toga je važno da provetravamo prostorije. Takođe, ukoliko imate alergiju na prašinu (ili neke druge kućne alergene) možete pre čišćenja upotrebiti Nasaleze Allergy Blocker, koji će stvoriti sloj (štit) na sluzokoži nosa i sprečiti da alergeni dospeju u kontakt sa receptorima i izazovu alergijsku reakciju.

Alergija na prašinu ume da izazove neprijatne simptome. Učestalo kijanje i kašalj umeju da utiču na kvalitet svakodnevnog života. Neretko se dešava da utiču na koncentraciju, ali i na kvalitet sna.

Nasaleze Allergy Blocker je tu da deluje preventivno, jer se njegovim aplikovanjem stvara bezbojni film na sluzokoži nosa koji služi kao štit, i na taj način sprečava kontakt sa alergenima, odnosno u ovom slučaju prašinom.

Kako je reč o 100% prirodnom preparatu, pogodan je i za decu stariju od 18 meseci, trudnice, dojilje i sportiste. Može se koristiti 3 do 5 puta dnevno.

Duži boravak u zatvorenom prostoru ima bezbroj prednosti. Druženje sa porodicom i prijateljima, užvanje u omiljenim filmovima, serijama i knjigama samo su neke od njih. Iskoristite svaki trenutak, bez simptoma alergije, uz Nasaleze Allergy Blocker.