Alergija na grinje: Kako se zaštititi

U prethodnom tekstu na našem blogu, mogli ste da pronađete sve informacije o kućnoj prašini, jednom od najvećih alergena koji su prisutni tokom cele godine. Rame uz rame sa kućnom prašinom nalaze se grinje.

Šta su grinje?

Grinje su jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih alergena u zatvorenom prostoru. Nisu vidljive golim okom, a hrane se česticama naše kože. Veoma su problematične, jer se lako nastanjuju, razmnožavaju i zadržavaju na različitim površinama. Mogu se pronaći u dušecima, posteljini, jastucima, jastučnicama, zavesama, plišanim igračkama i bilo kojoj vrsti tapaciranog nameštaja.

Veoma se lako adaptiraju na različite uslove života, tako da je prvo što treba da znate – grinje nisu odraz nečistoće doma. Muške grinje žive od 20 do 30 dana, dok ženske žive oko 70. Za to vreme, izlegu od 60 do 100 jaja, što znači da se razmnožavaju veoma brzo i u velikim količinama.

Kako im najviše pogoduje toplo vreme, kao i topla i vlažna sredina, najviše se nastanjuju i razmnožavaju tokom letnjih meseci, a alergen se zadržava do kraja zime. Grejna sezona koja traje tokom cele zime takođe veoma pogoduje grinjama.

Kako izgleda alergija na grinje?

Najčešći simptomi alergije na ove nepoželjne cimere su veoma slični kijavici, curenje nosa i svrab unutrašnjosti nozdrva, svrab očiju. Simptomi mogu biti blaži ili teži. Svakako, treba imati na umu da alergija na grinje može dovesti do astme, koja sa sobom nosi drastično teže simptome kao što su: otežano disanje, problemi sa spavanjem, gušenje itd.

Zbog toga je veoma važno da se deluje preventivno i preduprede simptomi bilo koje vrste.

Kako se najefikasnije izboriti?

Ukoliko vi ili vaši mališani imate alergiju na grinje, pokušajte da što češće menjate posteljinu, da obične dušeke i jastuke zamenite hipoalergijskim i antibakterijskim, da uklonite zavese ili drugu „suvišnu“ tkaninu iz prostorije. Grinje se iz nameštaja ili tepiha mogu ukloniti samo dubinskim čišćenjem.

Kada je reč o preventivnim merama, preporučujemo naš Nasaleze Allergy Blocker sprej u prahu, koji u dodiru sa sluzokožom nosa stvara zaštitni providni film i sprečava alergene da dođu u kontakt sa organizmom i izazovu alergijsku reakciju.

Ukoliko vaše dete ima alergiju na grinje ili prašinu, ne zaboravite i da obavezno redovno perete njihove plišane igračke, tepihe u sobi itd. Nasaleze Allergy Blocker je, zbog svoje 100% prirodne formule, potpuno bezbedan i za mališane (starije od 18 meseci) pa bez ikakve brige mogu da ga koriste.

Jasno je da u slučaju problema sa alergijama mora doći do promene nekih životnih navika i životnog stila, u cilju kvalitetnije i zdravije svakodnevice. 

Prevencija je najbolji i najvažniji faktor u borbi sa alergijama, a sprečavanjem alergena da dođu u kontakt sa sluzokožom nosa i izazovu reakciju delujemo upravo preventivno. Korišćenjem Nasaleze Allergy Blocker spreja u prahu možete neometano uživati u zatvorenom prostoru, bez straha od alergija. Bezbedan je kako za odrasle i decu stariju od 18 meseci, tako i za trudnice, dojilje i sportiste. Budući da ne sadrži nikakve lekove, nema uspavljujuće dejstvo.