ALERGIJSKI RINITIS

Alergijska reakcija se razvija kada imunološki sistem pogrešno identifikuje neškodljive supstance kao opasne i dovede do povećane produkcije anti-tela. Prilikom sledećeg kontakta sa takvom supstancom ( anti – genom ) dolazi do alergijske reakcije koja se manifestuje kao zapaljenski proces različitog intenziteta i lokalizacije.

Razvoju alergijske reakcije disajnih puteva pogoduje visoka koncentracija alergena, zagadjivača u nasalnom traktu kao i njegova suvoća. Genetska predisponiranost je veoma značajna.

Najčešći alergeni koji uzrokuju ALERGIJSKI RINITIS:

1. Polen: Trave, drveca, korova…
2. Grinje, dlake kućnih ljubimaca…

Alergijska reakcija se pokreće kada mastociti u sluzokoži nosa i respiratornih puteva, kože, očiju dođu u kontakt sa alergenom. Posledica je oslobadjanje medijatora zapaljenja, posebno histamina koji dovode do klasičnih simptoma Alergijskog rinitisa.
Simptomi mogu varirati u intenzitetu od umereno neprijatnih do simptoma koji osobu sprečavaju u potpunosti u obavljanju dnevnih aktivnosti.

Oblici alergijskog rinitisa:

1.Sezonski alergijski rinitis – u sezoni polena, cvetanja
2.Hronični alergijski rinitis – u toku cele godine, uzrokovan kućnom prašinom, grinjama, životinjskim dlakama, kućni ljubimci, dim….

Uobičajeni terapijski pristupi:

1. Anti-histaminici- oralni, inahalacioni, topikalni
2. Kortikosteroidi- oralni , inhalacioni, topikalni
3. Kapi za nos – dekongestivi
4. Kapi za oči

nasaleze sprej za nosU mnogim slučajevima je alergijski rinitis udružen sa drugim stanjima atopične konstitucije kao sto su astma, ekcem, alergije na hranu.

Duža upotreba Anti-histaminici Kortikosteroidi, Kapi za nos dovodi do neželjenih efekata ( pospanost, navika, pad imuniteta, ….) kako kod odraslih tako i kod dece. Pored dece rizična grupa za njihovu primenu jesu trudnice, dojilje, kao i sportisti. Osim toga upotreba gorenavedenih medikamenata deluje samo na simptome a ne sprečavaju nastanak alergijske reakcije.

Savremeni pristup Alergijskom rinitisu podrazumeva primenu sredstava koja deluju i na UZROK nastanka alergijske reakcije kao i na Simptome ostvarujući dva važna principa:
1. BEZBEDNOST – i kod dugotrajne upotrebe
2. EFIKASNOST – brzo smanjenje simptoma, značajno poboljšavanje kvaliteta života, uz što manju primenu lekova