ALERGIJSKI RINITIS

Alergijska reakcija se razvija kada imunološki sistem pogrešno identifikuje neškodljive supstance kao opasne i dovede do povećane produkcije anti-tela. Prilikom sledećeg kontakta sa takvom supstancom ( anti – genom ) dolazi do alergijske reakcije koja se manifestuje kao zapaljenski proces različitog intenziteta i lokalizacije.

Razvoju alergijske reakcije disajnih puteva pogoduje visoka koncentracija alergena, zagadjivača u nasalnom traktu kao i njegova suvoća. Genetska predisponiranost je veoma značajna.

Najčešći uzročnici:

alergijski rinitis1. Polen: Trave, drveca, korova…
2. Grinje, dlake kućnih ljubimaca…

Alergijska reakcija se pokreće kada mastociti u sluzokoži nosa i respiratornih puteva, kože, očiju dođu u kontakt sa alergenom. Posledica je oslobadjanje medijatora zapaljenja, posebno histamina koji dovode do klasičnih simptoma alergijskog rinitisa.
Simptomi mogu varirati u intenzitetu od umereno neprijatnih do simptoma koji osobu sprečavaju u potpunosti u obavljanju dnevnih aktivnosti.

Oblici:

1.Sezonski alergijski rinitis – u sezoni polena, cvetanja
2.Hronični alergijski rinitis – u toku cele godine, uzrokovan kućnom prašinom, grinjama, životinjskim dlakama, kućni ljubimci, dim….

Uobičajeni terapijski pristupi:

1. Anti-histaminici- oralni, inahalacioni, topikalni
2. Kortikosteroidi- oralni , inhalacioni, topikalni
3. Kapi za nos – dekongestivi
4. Kapi za oči

alergijski rinitisU mnogim slučajevima je alergijski rinitis udružen sa drugim stanjima atopične konstitucije kao sto su astma, ekcem, alergije na hranu.

Duža upotreba Anti-histaminici Kortikosteroidi, Kapi za nos dovodi do neželjenih efekata (pospanost, navika, pad imuniteta, ….) kako kod odraslih tako i kod dece. Pored dece rizična grupa za njihovu primenu jesu trudnice, dojilje, kao i sportisti. Osim toga upotreba gorenavedenih medikamenata deluje samo na simptome a ne sprečavaju nastanak alergijske reakcije.

Savremeni pristup Alergijskom rinitisu podrazumeva primenu sredstava koja deluju i na UZROK nastanka alergijske reakcije kao i na Simptome ostvarujući dva važna principa:
1. BEZBEDNOST – i kod dugotrajne upotrebe
2. EFIKASNOST – brzo smanjenje simptoma, značajno poboljšavanje kvaliteta života, uz što manju primenu lekova

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.